Varför behövs Kulturkollo?

Fanny: Behövs och behövs?! Det är fantastiskt kul att dela skrivandet med sex andra och kunna diskutera och analysera tillsammans. Extra kul naturligtvis när vi inte tycker lika och att vi alla gillar så olika genrer. Kulturkollo ger oss också en gemensam arena med andra bokbloggare och alla läsare där alla kan vara med och kommentera, vara med i samläsningar och delta i evenemang som stafetter och utmaningar. Möjligheterna blir så mycket större när vi gör det tillsammans. Vi skulle aldrig kunna driva allt detta var och en för sig, utan är beroende av varandra - ett kollektiv.

Vilka är de tre viktigaste beståndsdelarna för Årets bokblogg?

Carolina: Bredden, det att vi är sju stycken som skriver. Olika sätt att skriva, olika intressen, kunskaper och specialområden.

Helena: Kollektivet, glädjen, bredden.

Linda: Tror också att variationen av teman är en viktig faktor. Det tog ett tag innan vi hittade en form där alla kunde bidra, utan att det blev rörigt. För oss som skriver är det en utmaning att sätta sig in i nya ämnen, men mest är det självklart bara kul.

Hur ser Kulturkollo ut om tio år?

Carolina: Vi är tio år äldre och har läst mycket mer och upplevt ännu mer kultur och skriver ännu bredare och bättre än nu. Förhoppningsvis… (Plus att vi samtliga har slutat jobba och lever på reklamintäkterna och glamouren från Kulturkollo...I wish)

Fanny: Då är vi så där fantastiskt kulturtantiga och kunniga och vi har samtliga slutat…..

Linda: Oj, tio år är lång tid. Finns det ens bloggar då? Det hade varit kul om vi fanns kvar och skrev tillsammans fortfarande. Då får vi kanske byta namn till kulturtanten.se.

Varför startade du Feministbiblioteket?

Jag ville skapa en sida där folk kunde hitta en sammanställning av feministisk litteratur. Det skulle vara kategoriserat efter genre och erbjuda en kort text om innehållet. Senare slog jag ihop min politiska blogg med feministbiblioteket och skapade en feministisk bokblogg. Katalogsystemet finns kvar på bloggen, men recensionerna är betydligt längre och bredden är större och sidan innehåller fler böcker än bara rent feministiska. Dock går kvinnohistoria och feminism som en röd tråd genom alla inlägg.

Vilka ämnen får du flest reaktioner på bland dina inlägg?

Det är tyvärr inte de roliga, smala och ibland helt obskyra böcker som får mest reaktioner. Inte heller de bästa texter jag någonsin skrivit. Det som genererar mest reaktioner är feministiska provokativa texter (antifeminister), personliga inlägg om barnet och föräldraskap (mina vänner och bekanta) eller bloggstafettinlägg (andra bokbloggare).

Viktigaste boken du läst – någonsin?

Det är en sådan där fråga som i princip är helt omöjlig att svara på för att det finns så många. Pennskaftet av Elin Wägner var viktig därför att den propagerade för kvinnlig rösträtt och sex före äktenskapet även för kvinnor så tidigt som 1910. Simone de Beauviors De andra könet var viktig för att det var avstampen för den så kallade andra vågens feminism 1949. Under det rosa täcket är viktig därför att den fick många att öppna ögonen för feminismen på nittiotalet.

Hur ser din blogg ut om tio år? (innehållsmässigt)

Det är oerhört svårt att säga hur länge jag vill hålla på, men med tanke på att Feministbiblioteket fyller tio år nästa år är det väl inte omöjligt att jag bloggar i tio år till. Jag hoppas att den utvecklas i enlighet med mina intressen och min egen utveckling och såklart följer med i tiden.

Varför tror ni att inlägget om chick-lit engagerade så många?

Lotta: Jag tror att folk tyckte det var roligt att läsa ett positivt inlägg om chick-lit. Det är ju en genre som får ta mycket stryk, det är lite skämsigt att läsa chick-lit. Men vi är många som läser och älskar genren. Förhoppningsvis fick inlägget alla chick-lit-läsare att sträcka lite på ryggen och sluta gömma de pastellfärgade omslagen, och jag hoppas också att de som aldrig läst eller alltid avfärdat chick-lit blev nyfikna och sugna på att läsa. Det är ju inte sämre litteratur än annan underhållningslitteratur.

Finns det något annat inom litteraturvärlden ni vill passa på att försvara?

Lotta: Alla harlequinromaner. Sagan om isfolket. Björn Ranelid.

Helena: rätten att slalomläsa Sagan om Isfolket och Svetlana Aleksijevitj…

Carolina: Att fler vuxna borde läsa både ungdomsböcker och barnböcker fast de råkar ha gått och blivit vuxna. Där finns så mycket bra att upptäcka!

Vilka är era två favoritbokbloggsinlägg - någonsin?

Lotta: Oj, det kan jag inte svara på, jag har inga favoritinlägg på lager. Men jag tyckte att de övriga två inläggen som var nominerade i år var väldigt bra.

Linda: Håller med Lotta om att de andra nominerade var bra, men jag vill också lyfta fram Dark Places inlägg om Kroppspanik och Bokbabbels helt galet roliga Bokmässan - en studie i gifs.

Finns det något ämne ni önskar att det skrivs mer om?

Lotta: Chick-lit förstås!